Összetartási kényszer

/ 2004.08.19., csütörtök 08:24 /

Egyfős többség a parlamentben. Stanislav Gross új cseh kormányfő ezzel csak folytatni tudja elődje, Vladimír Spidla ingatag kabinetjének munkáját. Az uniós vereség miatt távozó Spidla után Gross csapatának sorsáról a jövő héten szavaz a prágai törvényhozás alsóháza.

Fotó: MTI
Stanislav Gross kormányfő és Václav Klaus államfő

Nem modern gyorsvonatot, hanem csak egy helyi vicinálist fog vezetni a masiniszta - mondta egy cseh politológus Stanislav Gross április 4-én kinevezett új kormányáról. A hasonlat kézenfekvő, hiszen az ifjú politikus előszeretettel szokott utalni eredeti szakmájára: mozdonyvezetőnek tanult.

Václav Klaus államfő - exkormányfő, a rendszerváltás utáni (akkor még) csehszlovák gazdasági reformok beindítója - csak nagyon kényszeredetten nevezte ki a Gross által javasolt minisztereket. Hármójukkal szemben olyannyira komoly fenntartásai voltak, hogy különbeszélgetésre is berendelte őket. Az eredeti tervek szerint Gross a jövő héten, augusztus 24-én terjeszti az alsóház elé kabinetjének programját. Ha a képviselőház igent mond rá, akkor megoldódott a politikai válság, ha nem szavazza meg, akkor idő előtti választások lehetnek. Az általános megítélés szerint az új kabinet valószínűleg kihúzza a 2006-os rendes választásokig. A helyzet képlékenységének alapvető oka az, hogy nem is új kormány ez, hanem csak a Spidla-féle koalíció Spidla nélkül.

A cseh kormányválság az európai parlamenti választások után robbant ki, hiszen a hárompárti koalíció katasztrofálisan leszerepelt, a 24 mandátumból csak négyet tudott megszerezni. Kettő a legnagyobb kormánypártnak, a szociáldemokratáknak (CSSD) jutott, ugyanennyi a kereszténydemokratáknak (KDU-CSL), a liberálisok (US-DEU) egyet sem szereztek, teljesen kiestek a játszmából. Bár a részvétel is nagyon alacsony volt, az tény, hogy a választók a megígért népjóléti intézkedések elmaradása, a végre nem hajtott reformok miatt büntették Vladimír Spidla kabinetjét.

Vajúdtak a hegyek

Két dolog szolgálhat a mentségére, ha szolgálhat. Szüntelen kompromisszumokra kényszerült, hiszen elég szerencsétlen volt ez a baloldali-jobboldali-liberális koalíció, másrészt minden parlamenti szavazás kötéltáncnak bizonyult. Hiszen a koalíciónak a 200 tagú képviselőházban csak minimális, egyfős többsége, 101 mandátuma volt. Mondhatni: a 2002-es választások után alakult fura koalícióba eleve bekódolták a bukást.

A CSSD legfelsőbb végrehajtó szerve előbb a pártelnöki, majd a kormányfői posztról is lemondatta Spidlát. A pártelnöki feladatkörökkel és a kormányalakítási konzultációk megkezdésével a párt addigi alelnökét és legnépszerűbb egyéniségét, a 34 éves Stanislav Gross miniszterelnök-helyettest és belügyminisztert bízták meg.

Elmondható: vajúdtak a hegyek, és egeret szültek. Minden idők legfiatalabb cseh miniszterelnöke 18 tagú - köztük két nő - kabinetet alakított. Spidláé 17 tagú volt. A közvélemény majdnem teljesen új kormányt várt, de ő csak öt minisztert menesztett. Az állami kiadások határozott és azonnali lefaragását ígérte, ehelyett egy miniszterrel (és a hozzá tartozó sleppel) bővítette az apparátust. Azt mondta, dinamikus, harmincas fiatalokból, tehát a saját korosztályából álló kormányt szeretne vezetni, de az új miniszterek közül négyen túllépték az ötvenet. Azt ígérte, fiatal, független gazdasági szakemberekre akar építeni, de csak két ilyen található a miniszterek között. A kormányból hatan jogászok - magát Grosst is beleértve, hiszen időközben megszerezte a jogi doktorátust. A többiek a tárcájuknak megfelelő végzettséggel rendelkeznek, két miniszternek nincs egyetemi diplomája. De amiért a cseh média szkeptikusan tekint a kormányra: pontosan ugyanazok az alapvető problémái, mint a Spidla-kabinetnek. Ugyanaz a három párt alkotja, és úgyszintén csak 101 képviselője van a parlamentben.

Megfigyelők szerint a régi-új koalíció betegségei Gross esetében hatványozottan ki fognak ütközni, Spidla legalább próbálkozott a reformokkal, Gross kísérletezni sem fog velük. Minden erejét az emészti majd fel, hogy 2006-ig összetartsa a koalíciót, s néhány látványos-populista intézkedéssel megpróbálja visszaszerezni a választói bázist, valamiképp helyreállítani a két szárnyra szakadt szociáldemokrácia egységét. Az egyszerűség kedvért nevezzük az egyiket Gross, a másikat Milos Zeman exkormányfő híveinek. Mellesleg a CSSD széthúzása alapvetően nehezítette a Spidla-kabinet munkáját, s egyik oka volt az EP-választáson elszenvedett megrendítő vereségnek is.

Az előrehozott választások réme

Közvetlenül a kormányválság kirobbanása után készült egy felmérés, amely szerint a lakosságnak csak a tíz százaléka értett egyet az addigi Spidla-féle koalíció fennmaradásával. Akkor miért ezt a csak keveseknek tetsző megoldást választotta Gross, aki eredetileg legszívesebben csak kétpárti, szociáldemokrata-kereszténydemokrata koalíciót szeretett volna (esetenként a kommunisták külső támogatásával is)? Az előrehozott választások réme miatt. A legutóbbi felmérések szerint a liberálisokat teljesen lemosnák a politikai színpadról, az US-DEU már be sem jutna a parlamentbe. A szocdemek a 2002-es harminc százaléknak a felét sem érnék el: a CSSD pillanatnyilag megközelítette a KDU-CSL 9-10 százalékát.

Václav Klaus államfő korábbi pártja, a Polgári Demokratikus Szövetség (ODS) preferenciái meghaladják a 40 százalékot, és a Csehországban igen erős kommunisták (KSCM) tartják a hagyományos 20 százalékukat. Klaus a napokban össze is veszett az ODS új elnökével, Miroslav Topolánekkel. Azt vetette a szemére, hogy nem volt taktikus, s az idő előtti választások szükségességének túlzott hangoztatásával belekényszerítette Grosst e rossz koalíciónak a felújításába. Mindennek a nyertesei a jelentéktelenné zsugorodott liberálisok, kormánypozícióból kihúzhatják 2006-ig, és reménykedhetnek a csodában, másrészt pedig három tárcát is kiharcoltak maguknak. Ugyanennyi jutott a KDU-CSL-nek, tizenkettőt pedig a szocdemek irányítanak.

Fura, de Gross sokkal népszerűbb, mint a kormánya. Jó szónok, közérthetően beszél. A semmit is el tudja majd adni, szemben Spidlával, aki hírhedten rossz szónok, és általában sótlan alak benyomását keltette. Ami Gross javára írható: a politikai alkudozások nagymesterének tartják. Hátránya, hogy sosem dolgozott a valós életben, ifjúkora óta csak politikai körökben mozog. Az 1989- es rendszerváltáskor húszéves sem volt, ekkor lépett be a megújított CSSD-be, parlamenti képviselő lett, s 29 évesen már belügyminiszter a Zeman-kormányban. Szédületes politikai karrier.

Látványos helyben topogás

A Mladá Fronta Dnes című napilap megkérdezte tőle, nem bántja- e, hogy a hétéves kislánya is jobban tud angolul, mint ő. Azt mondta, ha hibásan is, de megérteti magát angolul. "Nem vagyok teljesen műveletlen, csak egy kicsit. Foglalkozni kívánok az angollal is. Talán el sem kellene árulnom, de azért mondok le képviselői mandátumomról, hogy több időm jusson rá" - tette hozzá. E kérdést feltették Spidlának is, akit nagyhirtelen Brüsszelbe küldtek EU-biztosnak. Azt felelte, jól beszél németül és franciául, kezdetnek ez is megteszi, majd az angoltudását is tökéletesíti.

Gross taktikai és kompromisszumkészsége a mostani koalíciós tárgyalásokon is megmutatkozott. A Spidla-kormány külügyminisztere a kereszténydemokrata Cyril Svoboda volt. A szocdemek ultrabalos szárnya felszólította Grosst, mindenképpen szerezze meg a CSSD-nek mint a legerősebb kormánypártnak ezt a presztízsszempontból is fontos tárcát. Az alkudozások eredményeként azonban Gross meghagyta tisztségében Svobodát, helyette egyrészt a helyi fejlesztések minisztériumára összpontosított, amely sok pénzzel gazdálkodik, másrészt arra, hogy ők vezényelhessék le néhány jelentős állami vállalat privatizálását. Grossnak állítólag szimpatikusabb a Svoboda-féle, az USA és az EU igényei között ügyesen lavírozó, mérsékelt külpolitika, mint saját pártja balszárnyának a Jan Kavan volt külügyminiszter nevével jelzett követelései. Ettől a csoporttól nem áll messze, hogy harcot hirdessen az imperializmus, a Coca-Cola és a McDonald’s ellen.

Még két jó döntést hozott Gross. A vállalkozói körök kérésére meghagyta a pénzügyminiszteri tisztségben a 32 éves Bohuslav Sobotkát. A belügyminiszter pedig olyan ember lett, akire a korrupció gyanújának árnyéka sem vetül: Frantisek Bublán a cseh kémelhárítás eddigi főnöke, aki anno Václav Havellel együtt aláírta a Charta 77-et - vagyis köztiszteletnek örvendő személyiség. Neki kellene gatyába ráznia a rendőrséget, tisztára mosnia a korrupció, az alvilági kapcsolatok gyanújától. Ami azért sem lesz könnyű, mert ezek a jelenségek új főnöke, Stanislav Gross belügyminisztersége alatt harapóztak el.

A további tárcák vezetőinek kiválasztása előrevetíti: a reformok helyett a látványos helyben topogás időszaka következik. Egy hölgy, az 59 éves Milada Emmerová irányítja az egészségügyet, aki máris bejelentette: azonnal véget vet még azoknak az óvatos reformkísérleteknek is, amelyekkel Spidláék megpróbálták kirángatni a kátyúból a nyakig eladósodott egészségügyet. Befagyasztják a nyugdíjrendszer sokak szerint elodázhatatlan reformját is. A helyén maradt Jaroslav Palas agrárminiszter, aki az elmúlt két évben a politikai arrogancia szimbóluma lett Csehországban, és több súlyos, korrupciógyanús ügyben is vizsgálódnak vele kapcsolatban.

A Gross-kormányról a végső szót a parlament fogja kimondani. Minden megtörténhet, hiszen a CSSD több képviselője is eddig csak a fenntartásait hangoztatta.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.