Ötmillió frankos szabadság

/ 2001.04.20., péntek 07:40 /

Közel egy hétig volt Genfben őrizetes Jelcin volt orosz elnök nagy hatalmú intendánsa, Pavel Borogyin. A vád ellene korrupció és pénzmosásban való közreműködés. A genfi bíróság úgy döntött, hogy rekordösszegű, ötmillió frankos óvadék fejében Borogyin szabadon távozhat az országból.

Pavel Borogyin örökre emlékezni fog George W. Bush elnöki beiktatására. Nem az általa nem is látott, "felejthetetlen" eskütételre, hanem arra a pillanatra, amikor úgy döntött, hogy - mint azt az amerikaiak közölték vele - "technikai hiba miatt" számára nem készült el a diplomáciai vízum, és ezért magánútlevéllel kerekedett fel Washingtonba. A orosz-belorusz államszövetség főtitkárát már várták azon a január közepi napon a New York-i Kennedy repülőtéren. Ám nem hivatalos fogadódelegáció, hanem az FBI emberei. Pavel Borogyin ellen ugyanis a svájci hatóságok alig több mint egy éve Interpol-körözést adtak ki, mégpedig sok millió dolláros korrupció és pénzmosás gyanújával. A bűncselekményeket még a kilencvenes évek közepén követte el az akkori orosz elnöki adminisztráció üzemeltetéséért felelős Borogyin. Az oroszok az amerikai hatóságoknál persze azon nyomban tiltakoztak egy "magas rangú diplomatájuk" letartóztatása ellen, mindhiába.

Washington a megfelelő eljárások után április elején adta ki Pavel Borogyint Svájcnak. A svájci hatóságok azonban csak rövid ideig örülhettek annak, hogy az 1999 nyarán kipattant orosz korrupciós ügy, a "kremlingate" egyik főgyanúsítottját tarthatják a kezükben. A múlt héten Borogyint "mellkasi panaszokkal" kórházba szállították. Csütörtökön megszületett az illetékes genfi bíróság döntése: Pavel Borogyin ötmillió svájci frank óvadék fejében szabadon elhagyhatja az országot. Az óvadékot az orosz állam készpénzben fizette ki.

Hiába dolgoztak a svájci vizsgálóbírók több mint két évig, azt láthatták, hogy Borogyin hazautazik Moszkvába. S hiába tudják és állítják, hogy az 54 esztendős Borogyin a Kreml felújítására adott megbízásáért legalább 25 millió dollárt zsebelt be, a bíróság a szabadon bocsátás mellett döntött. Nem kell ahhoz jósnak lenni, hogy Oroszországot - ha egyáltalán megteszi - csak diplomáciai védettséget biztosító papírral fogja elhagyni Borogyin.

Az 1993-tól Jelcin lemondásáig az orosz elnök mellett dolgozó Borogyint csak "a Kreml intendánsának" nevezték. Ő adta ki a megrendelést az elnöki paloták rekonstrukciójára, így került sor a Kreml belső felújítására, a moszkvai Fehér Ház és a duma épületének részbeni átépítésére. Borogyin mintegy hárommillió négyzetméternyi hivatalos épület felett rendelkezett, s 12 ezer magas rangú orosz állami vezetőnek intézte a lakásügyeit, gépkocsival történő ellátását és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokat. Ezek az adatok is jelzik, milyen hatalmas ingó és ingatlan vagyon "ura" volt az orosz elnöki adminisztráció ügyeinek vezetője, akiben Jelcin elnök "bizalma" sohasem ingott meg.

A felújítási munkákat az a Mabetex nevű svájci cég nyerte el, amelyet egy koszovói származású albán férfi, Behgjet Pacolli irányít. A több milliárd dolláros végösszegű számlák felkeltették a svájci hatóságok érdeklődését is, és 1999 nyarán pénzmosás gyanújával vizsgálatot indítottak az ügyben. A svájci bankoknál lezajlott vizsgálat igazolta a gyanút: a vizsgálóbírók 24 orosz funkcionárius számlájára bukkantak. Borogyin családja, egyes munkatársai, de még Jelcin egyik exminiszterelnök-helyettese és az orosz vámszervek volt vezetője is helyet kapott a listán.

A Mabetex-ügy csupán a jéghegy csúcsa. Viktor Sztolpovszkih orosz vállalkozó luganói cége, a Merkata Trading Engineering kapta meg a megrendelést a kilencvenes évek közepén a Kreml palotájának és a számvevőszék épületének felújítására, valamint a Jelcint szállító Iljusin-gép repülő kórházzá történő átalakítására. A cégvezető nem ismeretlen a moszkvai politikában: Csernomirgyinnek segédkezett a volt kormányfő pártjának felállításában, s igen közeli barátság fűzte Tatyjana Djacsenkóhoz, Jelcin lányához. Az építési vállalkozó a "hivatalos" tulajdonosa a moszkvai Nyikolin-hegyen emelkedő pazar villának, amelyben Jelcin lánya lakik.

Az orosz gyanús üzletek többnyire Svájcba vezetnek. Időről időre Moszkvában nagy dérrel-durral beharangozott kampányt kezdenek a csúszópénzt adók és elfogadók ellen. 1999-ben például Jevgenyij Primakov orosz kormányfő lengette meg a korrupcióellenes harc zászlaját, s megpróbálta a Jelcin államelnök körül csoportosuló oligarchákat kikezdeni. Borisz Berezovszkij médiamogul és nagyvállalkozó lett az első számú célpont. Berezovszkij - mint azt az orosz sajtó is megírta - az Andava nevű lausanne-i cégén keresztül kisíbolt az országból több százmillió svájci frankos összeget, amely az orosz iparmágnás résztulajdonában álló Aereflot légitársaság jegybevételéből eredt. 1999. május 5-én Oroszországban vádat emeltek pénzmosás gyanújával Berezovszkij ellen, rá egy hétre Primakovnak meg kellett válnia miniszterelnöki posztjától. Berezovszkij azóta is szabad ember.

Svájcban azonban "szagot kaptak" a nyomozók. Berezovszkij egy másik cégénél, a Forus Service-nél tartottak házkutatást a hatóságok. Annak a 200 millió dollárnak kutatták a nyomait, amely az 51 százalékban orosz állami tulajdonú Aeroflot külföldi megbízatásából származott. Természetesen a gyanú ebben az esetben is csak gyanú maradt.

Putyin 2000-es hatalomra kerülése után Borogyint egy kényelmes "diplomáciai állásba" helyezték, ő lett az Oroszország és Fehéroroszág közötti föderáció államtitkári rangban lévő főtitkára. Moszkva Borogyin őrizetbe vétele után sem volt hajlandó együttműködni a svájci hatóságokkal az ügy felderítésében. Putyin elnök ugyanis még 1999 végén "menlevelet" állított ki Jelcinnek és családtagjainak arról, hogy semmiféle ügyben nem kell felelniük bíróság előtt azért, amit államfőként tett az exelnök. Az amerikai és svájci letartóztatás a moszkvai hatóságok szemében amúgy is csak az orosz állam elleni nyugati manipuláció volt. A korrupciós ügyre fátyol borul majd. A közelmúltban kitudódott, hogy Vlagyimir Putyin is villát épít Moszkva luxusnegyedében.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.