valasz.hu/vilag/margaret-thatcher-volt-tanacsadoja-allt-ki-orban-viktor-mellett-107000

http://valasz.hu/vilag/margaret-thatcher-volt-tanacsadoja-allt-ki-orban-viktor-mellett-107000

Puccs készült Kim Dzsongun ellen?

/ 2018.05.13., vasárnap 16:00 /
Puccs készült Kim Dzsongun ellen?

Az észak-koreai hadsereg puccsot tervezett Kim Dzsongun megbuktatására, hogy megakadályozza a Donald Trumppal tervezett csúcstalálkozót – állítja a szöuli hírszerzés. Phenjan és Washington megbékélése küszöbön áll, közben tombol a terror Észak-Koreában. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Az év elején még csak tervezték a néhány hét múlva esedékes amerikai–észak-koreai csúcstalálkozót, amikor az Express brit napilap szerint Phenjanban a nyitás politikáját ellenző hadsereg mozgolódni kezdett az enyhülést hozható folyamat megállításáért. Volt is miért: két hete az Észak- és Dél-Korea közti történelmi csúcstalálkozó után már tudható, hogy Kim Dzsongun északi vezető és Donald Trump amerikai elnök várhatóan szerződésbe foglalja: Észak-Korea bezárja phungeri nukleáris gyakorlóbázisát, s felfüggeszti az atom- és rakétateszteket. Ez már önmagában is rossz hír a katonáknak, főleg, hogy cserébe Kim Dzsongun azt várja: Washington segítséget nyújt a távol-keleti országnak siralmas állapotban lévő gazdasága rendbetételéhez.

A Svájcban álnéven tanult Kim Dzsongun 2011-es hatalomra kerülésekor azzal szembesült, hogy hazája végletesen le van maradva az iparilag fejlett államokhoz képest. Észak-Korea GDP-je mindössze két százaléka a dél-koreainak, a fegyverkezési program viszont horribilis összegeket emészt fel, és külső segítség nélkül nincs esély a felzárkózásra. Valószínűleg ez volt Kim fő motivációja, amiért év elején feladta eddigi agresszív politikáját.

 

 

 

 

Részletes háttér a május 10-i Heti Válaszban, mely elektronikus formában a Digitalstandon kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.