Soros sem kellett hozzá: így lettek tömegével menekültek a nem menekültekből

/ 2018.05.23., szerda 14:00 /

A német ügyészség nyomozást indított a német Bevándorlásügyi Hivatal vezetője és a hivatal három magas rangú munkatársa ellen. A gyanú szerint ugyanis bűnsegédként hozzájárulhattak ahhoz, hogy menedékkérők jogosulatlanul maradhassanak az országban. A CSU-ra is veszélyt jelent a botrány.

Az egész német bürokráciát és most már a kormányzatot is megrengető botrány teljesen ártatlanul indult. A hivatal brémai vezetője megismerkedett egy kurd származású ügyvéddel, aki számos menedékkérő ügyét képviselte a városállamban. Egyelőre nem lehet tudni, pontosan milyen kapcsolat is fűzte egymáshoz a hivatalnokot és az ügyvédet. A lehetőségek a megvesztegetéstől a szerelmi kapcsolaton át a menedékkérőkön való segíteni akarásig terjednek.

Az eredmény szempontjából ez mindegy is: 2013 és 2017 között több ezer kérelmet bíráltak el jogellenesen. Azaz olyanoknak adtak menedékjogot vagy olyanokat védtek meg a kitoloncolástól, akiknek erre nem lett volna jogalapjuk. Egy idő után az ügyvéd már ismert szereplő lett a menedékkérők között, akik távoli német városokból érkeztek és bízták meg a már reménytelennek látszó ügyükkel. Ő pedig – némi, de nem túl sok készpénzért cserébe – megbízhatóan szállította is a kedvező határozatokat, legyen szó akár bűnözőről is.

Épp a méretek miatt lett az egészből országos botrány. Egy megtévedt hivatalnok és néhány jogellenes kérelem ugyanis szinte természetesnek lenne nevezhető egy hatalmas és a menekültáradat idején súlyosan agyonterhelt rendszerben. Ám az ezerszámra, sokszor egészen abszurd indoklással meghozott döntéseknek fel kellett volna tűnniük.

És éppen ezért került célkeresztbe az országos hivatal vezetője. A gyanú ugyanis fennáll, hogy Jutta Cordt korábban tudomást szerzett a visszaélésekről, ám határozott fellépés és büntetőfeljelentés helyett inkább megpróbálta elsikálni a botrányt. Amely most már nála is magasabbra csapott: az elmúlt időben a friss belügyminiszternek, az amúgy nagyon is bevándorlásellenes Horst Seehofer volt bajor miniszterelnöknek kell magyarázkodnia, hogy lehet az, hogy a belügynél sem vették észre, mekkora a baj az elvileg a tárca alá tartozó bevándorlásügyi hivatalnál.

A bevándorlásellenes AfD és a szintén nem túl bevándorlásbarát szabaddemokraták parlamenti vizsgálóbizottság felállítását követelik, ami különösen kínos Seehofernek és pártjának, a CSU-nak, hiszen ősszel tartományi választások lesznek Bajorországban.

A CSU az elmúlt fél évszázadban egyetlen ciklus kivételével mindig abszolút többséggel irányíthatta Bajorországot, ám a közvélemény-kutatások szerint ehhez most a támogatottságuk – nem utolsósorban az AfD felemelkedésének köszönhetően – nem lesz elegendő.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.