Sose add fel!

/ 2016.11.30., szerda 15:44 /

Donald Trump a Fehér Házba invitálta Orbán Viktort. A meghívás még nem hivatalos. Hogy is lenne az, amikor az Egyesült Államok új elnöke csak januárban foglalja el hivatalát? Mondhatni, idő előtti a kezdeményezés, de annál értékesebb, hiszen nem két apparátus megfontolásából, hanem két személy rokonszenvéből következik. Aligha kérdéses, hogy a múlt heti telefonbeszélgetésben megfogalmazott meghívót mihamarabb érvényesítik majd a felek.

Orbán Viktort hivatalos tárgyaláson 16 évnyi szünet után fogadják majd az amerikai politikai élet központjában. Utoljára, 2001-ben George W. Bush volt a vendéglátója, hogy aztán a – használt F16-osok kontra új Gripenek versenyben – a svéd–brit repülőgépgyártók ajánlatát elfogadó magyar kormányfő az Egyesült Államok büntetőpadján találja magát.

Meghatározatlan időre.

Az indokolások között persze üzleti természetűek sosem kaptak helyett, annál inkább politikaiak, amilyen az antiszemitizmus kérdése, a fékek és ellensúlyok rendszerének megroppantása, a médiaszabadság elsorvasztása. Amely kritikák nem nélkülöztek minden alapot, mégis aránytalanok és sokszor méltánytalanok is voltak. Ha másért nem, hát azért, mert egyetlen ország sem viselkedhet a világ számon kérő székeként, különösen azon kormányokkal szemben nem, amelyeket szabad választásokon emeltek a hatalomba.

Az amerikai eljárás tarthatatlan volt, és erről semmi sem árulkodik nyilvánvalóbban, mint hogy egy új adminisztráció érkeztével az addig megbocsáthatatlannak nyilvánított orbáni bűnök semmivé foszlottak.

Az elmúlt héten két fekete bárány, a világpolitika két unortodox figurája váltott szót egymással, és kölcsönösen kinyilvánították elismerésüket a másik politikai teljesítménye iránt. Trumpnak nem volt nehéz dolga, hiszen a magyar miniszterelnök mögött már jó néhány kormányzati év áll, és országát igen súlyos válságból emelte ki a mainstream világ által agyontámadott módszerekkel. Orbán pedig egy olyan kivételes kampányprodukció előtt tiszteleghetett, amely lehetővé tette, hogy egy szürreálisnak mondott jelenség valóra válhatott: a trójai faló győzött az epsomi derbin.

A beszélgetésnek persze volt előzménye is. 2016 nyarán Orbán tusványosi beszédében kinyilvánította, hogy szimpatizál Trump migrációval kapcsolatos álláspontjával, mert az szabad kezet nyújt a lehető legjobb európai megoldás megtalálásához. Amely megszólalásban Orbán jóakarói akkora lehetőséget láttak, hogy rögvest Trump fanklubjába tuszkolták a magyar miniszterelnököt, és nem mellesleg meg is vádolták, hogy beavatkozott az amerikai választásokba. Ami, ugye, mulatságos: magyar politikus, amint Amerika ügyeit elrendezi. De a politika már csak ilyen. Mindenki minden lehetőséget a maga javára próbál fordítani. Csakhogy a „mesterterv” ezúttal csődöt mondott. A Hillary Clintonban hívők magyarországi különítményesei hiába készítették elő a terepet Orbán választások utáni élve temetésére, a győzedelmes Trumpnál épp az ellenkező hatást érték el. A magyar kormányfő megdicsőült, ők meg a maguk ásta verembe zúgtak.

A helyettes államtitkári szinten tartott, kitiltási ügyekkel móresre tanított Magyarország gyorsított eljárású elnökjelölti kegyelemben részesült, és miniszterelnöke révén fehér házi meghívót kapott.

Hogy mi következik ebből? Isten tudja csak. A személyességnek nagy az ereje, és Orbán nem karizma nélküli politikus. Az meg mindenki számára tanulság, hogy nincs örök vesztes, ahogy örök nyertes se. Trump és Orbán is azt üzeni, hogy sosem szabad feladni.

És rájuk most igazán érdemes figyelni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.