Széthúzás a Magyar Koalíció Pártjában

/ 2001.04.13., péntek 07:38 /

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) kormányzati szerepvállalása nem hozott látványos eredményeket Szlovákiában. A felvidéki magyar politikusok azonban gyakran érvelnek azzal, hogy a meciari időkhöz képest megváltozott a légkör. Ez fél évvel ezelőtt még így volt, most viszont már nem. Szlovákiában visszalopózott Meciari szelleme. Egyelőre Meciar nélkül.

Pozsonyi tudósítónktól

Szlovákiában a közigazgatási reform elkerülhetetlenné vált, ugyanis az Európai Unió határozottan megköveteli ezt a pozsonyi kormánytól. A Magyar Koalíció Pártja Országos Tanácsának (OT) március végi rendkívüli ülése és a kormány másnapi rendkívüli tanácskozása után a külső szemlélő számára teljesen áttekinthetetlenné vált a helyzet. Az MKP-ban még soha nem volt ekkora széthúzás, reálissá vált a pártszakadás veszélye, s mellesleg megkezdődött a pártelnöki posztért folytatott küzdelem Bugár Béla és Csáky Pál között. A kormányülés után pedig már az sem biztos, hogy lesz reform, többféle variáció létezik, közülük legalább három a kormánykoalíció szétesésével járhat.

A meciari átszervezés óta Szlovákia államigazgatási szerkezete nyolc kerületre és 79 járásra oszlik. Viszont csak helyi önkormányzatok vannak, magasabb területi egységek nincsenek, ezért kell ezeket - esetünkben megyéket - kiépíteni. A kabinet 2000 júniusában elfogadta a Viktor Niznansky kormánybiztos által kidolgozott tizenkét megyés tervezetet, amely az MKP számára azért volt elfogadhatatlan, mert megőrizte a magyarság szétszórtságát, az észak-déli felosztást.

Az MKP leglényegesebb javaslata: olyan megyehatárok kellenek, amelyek megőrzik a Csallóköz és a Mátyusföld egységét, vagyis a hat nyugati járás: Komárom, Dunaszerdahely, Érsekújvár, Galánta, Ipolyság és Léva egy megyéhez kerüljön. Ez lett volna az úgynevezett Komárom megye; az OT kétszer is határozatban erősítette meg, hogy erről nem lehet lemondani, s így döntött a párt idei, február eleji kongresszusa is. Ekkor, váratlanul, a koalíció két pártja, a baloldal (SDL) és a Schuster államfő Polgári Egyetértés Pártja furcsa játékba kezdett. Közölték, számukra az általuk is megszavazott tizenkét megyés rendszer elfogadhatatlan, a 8+8-as változatot támogatják, azt, hogy maradjon meg a nyolc kerület, és velük párhuzamosan nyolc megye legyen. Mindez a meciari koncepció teljes bebetonozását jelentené, és a Niznansky-tervnél is rosszabb a magyarság számára. Viszont a 8+8-as modellt a meciari HZDS és a Nemzeti Párt (SNS) is támogatja, így nagyobb esélye van arra, hogy keresztülmenjen a parlamentben, mint a 12+12-es változatnak. Annak, hogy két kormánypárt lepaktál Meciarékkal, már politikai üzenete van. Dzurinda úgy döntött, hogy mindkét változatot a parlament elé terjeszti, döntsön a törvényhozás.

Ekkor született az MKP ominózus határozata arról, hogy a kormányban a magyar miniszterek támogassák a korábban agyonbírált Niznansky-féle tervet. A kabinet - a baloldali miniszterek leszavazásával - úgy döntött tehát, hogy a 12-es változat kerül a parlament elé, várhatóan májusban. De a baloldal jelezte, képviselői javaslatként benyújtják a 8+8-as felosztási változatot. Ez a koalíció végét jelentené. Elméletileg a 12-es változatnak is lehetne esélye. De csökkenti az esélyt, hogy a magyar képviselők egy része nem szavazná meg, mondván: az OT-határozat csak a magyar minisztereket kötelezte, őket nem. Ezt a határozatot egyébként az országos tanácsban Csáky Pál, Duray Miklós ügyvezető alelnök és Bárdos Gyula frakcióvezető sem szavazta meg.

A határozat ellenzői szerint az OT, eddigi döntéseit megváltoztatva, beleegyezett a Csallóköz és a Mátyusföld feldarabolásába, a magyarság nem három megyében élne, hanem ötben szétszórva, és a rendkívüli kabinetülésen jóváhagyott kisebb korrekciók sehol sem javítják lényegesen a magyarság számarányát. Duray szégyenteljesnek nevezte a testület döntését, és gazdasági lobbiérdekekkel vádolta meg az OT tagjait. A vádat Bugár Béla visszautasította.

Korábban az MKP csúcsvezetése többször beszélt arról, hogy ha a magyarság számára kedvezőtlen megyehatárok születnek, a párt kilép a kormányból. Nos, ha a nyilatkozatokat komolyan gondolták, akkor ezt kellene tenni, bármely modellt fogadja is el a parlament, mert mindegyik diszkriminálja a magyarokat. De az is benne van a pakliban, hogy a parlament semmit sem tud majd elfogadni, nem lesz reform - és elszáll a belátható időn belüli uniós csatlakozás reménye is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.