felsooktatasirangsor.hu/vilag/kiderulhet-a-rejtelyes-repulogep-szerencsetlenseg-oka-29197

http://felsooktatasirangsor.hu/vilag/kiderulhet-a-rejtelyes-repulogep-szerencsetlenseg-oka-29197

Szex, erőszak, bosszú: duzzad a Weinstein-botrány

/ 2017.10.16., hétfő 10:15 /

Megtisztul-e Hollywood a Harvey Weinstein-botrány után, javul-e a munkaerkölcs, a nők megbecsülése más területeken, például a szórakoztatóiparban, médiában, a csúcstechnológiában, a politikai intézményekben? A felháborodás, az igazságszolgáltatás jogos követelése átcsap-e tömeghisztériába, boszorkányüldözésbe? Netán a szenzációs leleplezések, szaftos történetek után marad minden a régiben? Mások mellett ilyen kérdéseket vet fel a világszerte, köztük Magyarországon is szokatlan nagy figyelemmel kísért ügy.

Egy hét alatt Hollywood leghatalmasabb moguljából a filmipar leggyűlöltebb figurája lett. A múlt héten még ünnepelt stúdióvezető mára munkanélküli lett, sőt az amerikai filmakadémia is kizárta soraiból.

A 65 éves Harvey Weinstein történetében az is benne van, amire talán még a legmerészebb forgatókönyvíró sem gondolt: a csúcskarrier, a hatalommal való visszaélés, csinos fiatal nők, a siker minden áron való hajszolása, perverz szexuális vágyak mellett a családi rivalizálás, a féltékenység, az irigység, a tömeghisztéria, a bosszúállás.

Csak ismétlésképp. Tíz nappal ezelőtt a The New York Times leplelező írást közölt Harvey Weinstein, Hollywood legsikeresebb, Oscar-gyűjtő filmeséről, a Miramax majd a Weinstein Vállalat igazgatójáról. A tényfeltáró cikk szerint Weinstein évtizedeken át szexuálisan zaklatta fiatal munkatársnőit, feltörekvő színésznőket. Ezen a leleplezésen is túltett a következő héten megjelent cikk a The New Yorkerben, ahol már három színésznő megerőszakolással is vádolta a producert. Bár Weinstein liberális nézeteket vallott és támogatója volt a Demokrata Pártnak, de félrevezető lenne csupán ideológiai alapra terelni a botrányt, hiszen korábban a konzervatív oldalon – Fox News – is előfordultak hasonló visszaélések. Ráadásul a liberális Weinsteint két liberális lap lepezte le. Érdemes megemlíteni, hogy a The New Yorker cikkét Ronan Farrow, Woody Allen rendező és Mia Farrow színésznő fia írta.

Miért éppen most számoltak le Harvey Weinsteinnel, ha nyílt titok volt durva, mindenkin átgázoló stílusa és a nők vegzálása? Egyes vélemények szerint öccse és üzlettársa, Bob Weinstein keze is benne van a dologban. A két testvér több éve nem állt egymással szóba, korábban nemcsak verbális, hanem fizikai összecsapás is volt közöttük. Bob Weinstein maga is követeli bátyja szigorú megbüntetését.

Kérdés, hogy mi lesz a Weinstein Vállalattal. Meg tudják-e tartani, esetleg más néven újraindítani vagy fel kell számolni a stúdiót, hiszen sorozatban hátrálnak ki a befektetők, társcégek. Azt is emlegetik, hogy Harvey Weinstein részét a rapper Jay-Z venné meg.

Hollywood általában összefog, ha külső veszély fenyegeti. Feltűnően nem foglalt állást, amikor pár évvel ezelőtt a színes bőrű Bill Cosby színészt azzal vádolták, hogy évtizedeken keresztül színésznő-jelölteket kábított el, erőszakolt meg.

De a bajba jutott Harvey Weinstein hiába kért segítséget kollégáitól, nem kapott. Örültek, hogy megszabadultak a veszélyes, arrogáns vetélytárstól, attól a nagy hatalommal bíró férfitól, aki úgy vélte, mindent megúszhat.

Harvey Weinstein: egyedül maradt

Harvey Weinstein: egyedül maradt

Fotó: MTI/EPA/Peter Foley

Weinsteinben furcsa kettősség lakozott. Egyfelől kiváló, óriási munkabírással rendelkező szakember, akinek jó ízlése és érzéke volt a tehetség és a téma kiválasztásában. Például sohasem csinált kamaszfiúknak szóló fantasy- vagy katasztrófafilmet. Másfelől ördögi, perverz figura volt, aki sokakat megalázott, szexuális vágyain nem tudott uralkodni. „Ha az emberek szét tudnák tépni, megtennék” – nyilatkozta egy producer. Ismeretlen színésznők tünnek fel naponta a televízióban, hogy részletezzék, miként jutottak el Weinstein szállodai szobájába, lakásába, abban a reményben, hogy a producer majd egyengeti karrierjüket. Ehelyett egy fürdőköpenyes vagy meztelen férfi szexuális zaklatásának lettek kitéve.

De megszólaltak A-kategóriás sztárok is, mint Angelina Jolie, Kate Beckinsale, Gwyneth Paltrow. Kezdő szinésznőként Angelina Jolie-nak rossz tapasztalatai voltak Weinsteinnel, többet nem dolgozott vele. Paltrow 23 éves korában találkozott először vele, amikor első nagy főszerepére, a Jane Austin regényből filmre írt Emmára készült. A színésznő nem teljesítette a szexuális kéréseket; akkori barátja, Brad Pitt osztotta ki a producert. Ez az epizód azonban nem akadályozta meg abban Weinsteint, hogy Oscar-díjas színésznőt faragjon Paltrowból. Jobbnál jobb szerepeket osztott rá, ő lett a Miramax First Ladyje.

2003-ban Gwyneth Paltrow úgy nyilatkozott, hogy Harvey Weinstein minden rossz tulajdonságát három jó ellensúlyozza. Ma Paltrow a bukott mogul egyik leghevesebb támadója.

Kombókép Gwyneth Paltrow, Rosanna Arquette, Mira Sorvino (felső sor b-j) és Rose McGowan, Angelina Jolie Pitt, Asia Argento, valamint Ashley Judd színésznőkről

Kombókép Gwyneth Paltrow, Rosanna Arquette, Mira Sorvino (felső sor b-j) és Rose McGowan, Angelina Jolie Pitt, Asia Argento, valamint Ashley Judd színésznőkről, (alsó sor b-j), akik nyilvánosságra hozták, hogy Harvey Weinstein szexuálisan zaklatta őket.

Fotó: MTI/AP

Weinstein áldozatai azt mondják, soha sem gondolták volna, hogy ez megtörténhet velük. Hol éltek? Amikor Hollywood jelképei között emlegették a „szereposztó diványt” (casting couch). „Olyan sok embert láttam, aki lefeküdt azzal is, akit utált, csupán azért, hogy egyengesse karrierjét”– nyilatkozta Woody Harrelson filmszínész. De a filmtörténet is hasonló adalékokkal szolgál a Metro-Goldwyn-Mayer stúdió vezetőiről. Ezt a kultúrát örökítette meg Joe Eszterhas forgatókönyvíró is Hollywoodi fenevad című memoárjában.

De nemcsak Hollywoodban történtek ilyen esetek. Jane Fonda önéletrajzában részletesen ír arról, hogy első férje, a francia újhullámos rendező, Roger Vadim miként késztette csoportos szexre Párizsban. Akkor nem lázadozott; ma szégyelli, hogy bár nem ismerte Weinsteint személyesen, nem tiltakozott a módszerei miatt korábban.

Úgy tűnik, hogy 2017-nek és egy Harvey Weinsteinnek kellett eljönnie ahhoz, hogy a színésznők ne tűrjék tovább férfi feletteseik, kollégáik bántalmazását. De félő, hogy az igazságszolgáltatás iránti igényük átcsap bosszúhadjáratba, boszorkányüldözésbe.

Már nemcsak Weinstein a céltábla, hanem azok is, akik nem eléggé ítélik el. Ilyen a producer felfedezettje, Quentin Tarantino rendező, akit több évtizedes barátság fűzött Weinsteinhez. Tarantinót sokkolta a hír, de nem kívánt nyilatkozni. Oliver Stone Oscar-díjas rendező azt mondta, hogy Weinstein a riválisa volt, de a filmes szakmában mindenki mond mindenkire rosszat. Megvárja a bírósági döntést, mert nem akar elhamarkodottan ítélkezni. Stone-t rögtön megvádolták azzal, hogy ő is bántalmazta a nőket. De ez jutott ki Ben Afflecknek, Matt Damonnak, George Clooney-nak is: valahol, valamikor fogdosták a kolléganőiket. Erre mondta Woody Allen, hogy ezentúl a férfiak jobban teszik, ha minden kacsintás után ügyvédet fogadnak.

Elsöprő harag zúdult Donna Karan divattervezőnőre, aki megemlítette, hogy a fiatal nők kihívó öltözködésükkel, viselkedésükkel hozzájárulhatnak az incidensekhez. E kijelentés után bojkottot hirdettek a feministák a DKNY-kollekció ellen, a vállalat részvényei pedig estek a tőzsdén.

Mayim Bialiktelevíziós színésznő arról írt a The New York Timesban, hogy abban az iparban dolgozik, ahol a nőket tárgyként kezelik. Ugyanakkor felteszi a kérdést, hogy a szépségkultusz hajszolásával, az esztelen fogyókúrákkal, plasztikai műtétekkel a nők csak erősítik ezt a mentalitást. Mindenki külsőleg akar tökéletes 10-es lenni, a többi érték eltűnik. A színésznőnek 41 éves korában is megvannak a maga elvei: szerényen öltözködik, nem flörtöl idegen férfiakkal, és szexuális vágyait csak a hozzá legközelebb álló férfinál mutatja ki. Kegyetlen Twitter-támadások sorozata követte írását: hogy merészeli az áldozatokat bírálni?

Itt tartunk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.