valasz.hu/vilag/szigetorszag-a-kodben-mit-akarnak-meg-az-angolok-az-europai-uniotol-129164

http://valasz.hu/vilag/szigetorszag-a-kodben-mit-akarnak-meg-az-angolok-az-europai-uniotol-129164

Támadás a Szezám utca ellen

/ 2012.10.05., péntek 09:10 /
Támadás a Szezám utca ellen

Az amerikai elnökjelöltek vitája után mindkét oldalon megindult a kommunikációs trükközés. A csűrés-csavarás nem várt fordulatot vett, amikor felidézték Mitt Romney-nak azt a megjegyzését, hogy elnöksége esetén meg fogja szüntetni a köztelevízió (PBS) állami támogatását, bármennyire szereti is annak politikai műsorait és legnépszerűbb bábfiguráját, a Szezám utca produkció Nagymadarát.

A Sesame street (Szezám utca) szereplői népszerűek a tengerentúlon (illusztráció: relativityonline.com)

A szerdai elnökjelölti vitát minden kétséget kizáróan a republikánus kihívó, Mitt Romney nyerte Barack Obama ellen. Felkészültebb, magabiztosabb, energikusabb, támadóbb volt, míg ellenfele fáradtnak, erőtlennek bizonyult. „A férfi, aki ott sem volt” – jellemezték az elnököt támogatói és ellenfelei egyaránt. Obama kényelmetlenül érezte magát a színpadon, a kamera helyett örökösen jegyzeteibe nézett. Romney szélkakas nézeteit az adóreformról, a deficitcsökkentésről, a nyugdíjas egészségügyi ellátásról képtelen volt megcáfolni, saját érdemeit képtelen volt előadni. Az 50 millió amerikai televíziónéző, aki a számokban nemigen otthonos, a bonyolult gazdasági folyamatokat nem érti,  csak egy megnyerő, pragmatikus, harcra kész politikust látott a habozó, bizonytalan  elnökkel szemben, akit egyébként is sújt az elmúlt négy év gazdasági válsága. A vita kimenetele egyértelmű volt, Mitt Romney elsöprő többséggel nyerte az első fordulót. 

Ez volt szerdán. Csütörtökön a helyzet megváltozott, mert a modern politikai kampánygépezet a csűrés-csavarásról, a figyelem-eltereléséről, a tények kifordításáról szól. A magasan fizetett tanácsadók pedig professzionálisan végzik dolgukat. A Romney-csapat új erőre kapott, magabiztosan ígérte a gazdasági felemelkedést, a 12 millió új állás teremtését. Romney kampánystábjának egyik tagja televízióról televízióra járva Obamát lustának, felkészületlennek és nem túl okosnak nevezte, aki képtelen megtanulni az adatokat, nem látja a gazdasági összefüggéseket.

Az Obama-csapat Romney pálfordulásaira, ténybeli tévedéseire mutatott rá. Szerdán egy pragmatikus üzletember, korábban egy jobboldali ideológus volt a kihívó. Ki az igazi Mitt Romney – kérdezték?
A csűrés-csavarás nem várt fordulatot vett, amikor felidézték Mitt Romney-nak azt a megjegyzését, hogy elnöksége esetén meg fogja szüntetni a köztelevízió (PBS) állami támogatását, bármennyire szereti is annak politikai műsorait és legnépszerűbb bábfiguráját, a Szezám utca (Sesame street) produkció Nagymadarát. A Szezám utca című bábfilmsorozat, amit a magyar nézők is ismerhetnek, a világ legnépszerűbb oktató jellegű gyermekműsora. Humoros és játékos formában tanítja a gyermekeket helyes viselkedésre, és több szinten fejleszti képességeiket. A Szezám utca az amerikai popkultúra egyik meghatározó alkotása, amely 1969 óta töretlen népszerűségnek örvend szülők és gyermekek között egyaránt. 

Mitt Romney-t gúnyoló karikatúra

Ezek után Mitt Romney elejtett Szezám utcai megjegyzéséről szóltak a Twitter-üzenetek, ezt kommentálták a televízióban, ezt figurázták ki a komikusok. Mitt Romney úgy akarja csökkenteni az államadósságot, hogy megszünteti a Szezám utca bábfilmsorozatot? Mitt Romney legnagyobb ellensége Elmo, a Nagymadár, Kukalakó Oszkár és Sütiszörny? – teszik fel a kérdést. 

Hogy visszatekintve miről is szólt az elnökjelöltek közötti vita? Munkahelyteremtésről, adóreformról, deficitcsökkentésről? Dehogy! A Szezám utca bábfilm elleni támadásról.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.