TETTESEK NÉLKÜL

/ 2006.09.21., csütörtök 16:23 /

Valószínűleg rétestésztaként nyúlik majd a nyitrai magyarverés ügye, hiszen sokan szeretnének belőle profitálni. A klasszikus rendőrségi esetből olyan tragikomédia kerekedett, amelyben egyszerre ketten játsszák a főszerepet: Robert Fico kormányfő mellett a képernyők sztárja, a legsármosabb szlovák politikusnak titulált Robert Kalinák belügyminiszter.

A szerencsétlenül járt egyetemista lány, Malina Hedvig kétszeres áldozat: a fizikai erőszak után a politikáé. És megtalálták a bűnbakot is, ez a Magyar Koalíció Pártja (MKP).

A 23 éves Malina Hedvig augusztus 25-én, pénteken reggel hét óra tájban a nyitrai buszpályaudvarról államvizsgára kiöltözötten elindult az egyetem felé, egy parkon keresztül. Elmondása szerint útközben magyar beszéde miatt két borotvált fejű fiatal megtámadta, megverte, a földre lökték, hasba rúgták, blúzának hátára magyarokat szidalmazó szöveget írtak. Egy időre öntudatát is elveszthette, cipő nélkül, véresen, feldagadt arccal ért be az egyetemre, ahol tanárai gondoskodtak róla, orvost hívtak, először a nyitrai, majd a dunaszerdahelyi kórházba vitték. Szerencsére tanárai nyomban fotókat készítettek róla, megérezve, hogy később szükség lehet rájuk a történtek rekonstruálásához. Ezt ugyanis a rendőrség elmulasztotta.

A választások utáni szlovák belpolitikai helyzet miatt az ügyből nemzetközi botrány kerekedett, Brüsszelben is foglalkoztak vele. A rendőrség azt ígérte, mindent elkövet a tettesek kézre kerítésére. Szeptember 12-én drámai fordulat történt: Kalinák belügyminiszter és Fico kormányfő rendkívüli sajtóértekezleten közölte: a rendőrség lezárta a nyomozást, mert a bizonyítékok alapján arra jutottak, hogy a diáklány találta ki a történetet a támadásról. Tehát nem a nyomozást vezető tiszt, nem az illetékes rendőrkapitány tájékoztatott, hanem a miniszter és a kormányfő. Két nagyágyú egy diáklány ellen; amit kapott tőlük, azt senki sem tenné az ablakba. Ez volt a legkirívóbb politikai visszaélés az addig rendőrségi üggyel.

Malina Hedvig kálváriájának megértéséhez nagyon fontosak az időpontok. A bizonyítási eljárás tanulságos lehet határon innen és túl, tanítani kellene - nem feltétlenül pozitív értelemben - a rendőrakadémiákon. Kalinák meggyőző volt, DNS-vizsgálatot, írásszakértőket, orvos szakértőt emlegetett. A szlovák média Hedvig ellen fordult. Az enyhébb vélemények szerint egy buta, ideges diák, aki félt az államvizsgától, ezért kitalált egy mesét, s nem is gondolt arra, hogy nemzetközi ügy lehet belőle, amiből nem tud kimászni. Mások szerint valakinek a szolgálatába állt, valakik visszaéltek vele Szlovákia lejáratása érdekében. Ez volt Fico fő érve is, aki bizonyítva látta, hogy Szlovákiában nincs magyargyűlölet, nacionalizmus. Ismét védelmébe vette Ján Slotát, támadta azokat, akik Szlovákiát bírálták, üzenetét nyilvánvalóan Budapestnek és Brüsszelnek is címezte.

Szeptember 13-án Hedvig is az újságírók elé állt ügyvédjével, Gál Gábor parlamenti képviselővel, aki egyben az összeférhetetlenségi bizottság elnöke is. Kalinák több bizonyítékát cáfolták, illetve kétségessé tették a nyomozók eljárását. Ezután elhangzott egy-két olyan vélemény is a médiában, amely már nem látta egyértelműen bizonyítottnak Hedvig bűnösségét. Pár órával később Kalinák ismét tartott egy sajtótájékoztatót.

Pillanatnyilag senki sem lát tisztán, mindkét oldalon súlyos érvek hangzottak el. A rendőrségi jegyzőkönyvekhez a média nem fér hozzá, az állásfoglalások ezért érzelmi töltetűek. Szlovák oldalról inkább bűnösnek tartják Hedviget, és arra célozgatnak, hogy az MKP is sáros lehet. Gál Gábor egy nappal a sajtóértekezlet után, 14-én ezért úgy döntött, Hedvig védelmét más, szlovák nemzetiségű ügyvédnek adja át. Gált összeférhetetlenséggel vádolták: képviselőként az igazság kiderítése lenne a feladata, ügyvédként viszont védence érdekeit kell képviselnie, akár fontos tények elhallgatásával is. A kommentárok szerint az MKP-nak az a politikai érdeke, hogy bizonyítsa, a lányt szlovák nacionalisták verték meg. De megfeledkeznek róla: Kalinák belügyminiszter a vezető kormánypárt, a Smer alelnöke, neki pedig az az érdeke, hogy ezt eltussolja.

És ami nagyon jellemző: Hedviget szeptember 9-én, szombaton reggel bevitték a rendőrségre, hatan hat órán keresztül vallatták, fenyegették, hogy ismerje el bűnösségét, különben előzetes letartóztatásba helyezik. Nem engedték, hogy ügyvédet hívjon, hazatelefonáljon, a mobilját kikapcsoltatták vele. Gál ezután vállalta el a védelmét. Ezt a vallatást Kalinák a 12-i sajtótájékoztatóján nem is említette.

Malina Hedvigék azt szeretnék elérni, hogy az ügyészség rendelje el a nyomozás újraindítását. Nem tudni, hogy ez megtörténik-e. A magyar lány hazugságvizsgálatnak is hajlandó alávetni magát igaza bizonyítása érdekében, hiszen erre nem volt módja. Állítólag 250 rendőr nyomozott, több mint hatszáz embert hallgattak ki, de a bizonyítási eljárás során nem volt helyszíni szemle, egyetlen gyanúsítottal sem szembesítették, egyetlen gyanúsítottól sem vettek írásmintát. Csak Hedvig és hozzátartozói írását vizsgálták hét évvel ezelőtti okmányok alapján (egy kamaszlány írása az egyetemi évek alatt teljesen megváltozhat). Az sem igaz, hogy ezt az államvizsgát már ismételte volna, és ezért félt. Ez volt az első terminusa, amelyre két hónappal korábban iratkozott fel. Még egyetlen vizsgáról sem rúgták ki, kifejezetten jól tanul, előmenetelhez kötött ösztöndíjat kap. Előtte németből államvizsgázott kettesre (Magyarországon négyes), ami a tanárnője szerint kiváló teljesítmény.

Bárhogyan végződjön is az ügy, egy biztos: itt már - sajnos - nem csak Malina Hedvig sorsáról van szó. Akik ismerik őt, a tanárai, a falubeliek elképzelhetetlennek tartják, hogy ilyesmit kitalálhatott volna, hagyta volna belerángatni magát valamiféle nemzetiségi lejárató játszmába. Ilyen problémái sosem voltak, jól beszél szlovákul, a barátja is szlovák.

A rendőrség ez esetben a szlovák kormány és média bizalmát élvezi. De azért még sokan emlékeznek arra a szlovák rendőrségre, amely azt állította, hogy az egykori államfő fia saját magát rabolta el. És most ha nem is teljesen ugyanaz, de nagyon hasonló garnitúra van hatalmon.ÚJRA ELŐVETTÉK A "MAGYAR KÁRTYÁT"

- Miben látja az MKP elleni politikai támadások legfőbb okát Bárdos Gyula frakcióvezető?


- Közelednek az önkormányzati választások, és 1989 óta a szlovák pártok még minden választás előtt elővették a "magyar kártyát". Most a diáklány esetét akarják felhasználni arra, hogy lejárassák a magyarságot, partvonalra szorítsák az MKP-t. Nagyon remélem, hogy választóink ezt érzik és értik, és tudják, mit kell tenniük, hogy Dél-Szlovákiában ne szoríthassák ki a magyarokat a helyi hatalomból.

- Szerencsés dolognak tartja, hogy Gál Gábor, ha csak egy időre is, de elvállalta Hedvig védelmét?

- Mi mindig jogsegélyt nyújtunk a hozzánk fordulóknak, most sem tehettünk mást, a kérést nem lehetett elutasítani.

- Hedvig segítséget kért a magyar párttól?

- Nem, ő akkor sem kért semmit, amikor A. Nagy László, az emberjogi bizottság elnöke - rögtön a támadás napján - felkereste őt a kórházban. A szülei kértek segítséget, később, ahogy a dolgok kezdtek elfajulni.

- Mi a véleménye arról, hogy egy rendőrségi nyomozás állásáról maga a belügyminiszter tart rendkívüli sajtótájékoztatót, ráadásul a kormányfővel együtt?

- Fico úr akkor lehetett volna ennyire gyors és készséges, amikor Slota magyarellenes kirohanásait kellett elítélni.

- Így utólag nem tartja hibának, hogy az MKP ezzel a Smerrel és ezzel a HZDS-szel is hajlandó lett volna koalícióra lépni?

- Tudtuk, választóink részéről az az elvárás, hogy - egyetlen pártot kivéve - minden parlamenti erővel folytassunk legalább tapogatózó megbeszéléseket. Ezt megtettük. A komoly tárgyalásokat aztán már nem velünk folytatták.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.