Trónok harca

/ 2017.03.01., szerda 17:34 /

Kína arra készült, hogy elmozdítja az észak-koreai diktátort, és helyére rendszerkritikus féltestvérét juttatja. A phenjani rezsimnek ezért vált sürgőssé, hogy eltegye láb alól az ország megalapítójának legidősebb unokáját.

A Kína különleges övezetének számító egykori portugál gyarmat, Makaó belvárosában lévő Four Seasons Hotel pubja az észak-koreai disszidensek, a Dél-Koreából származó üzletemberek és a japán újságírók találkozóhelye. A II. világháború kémtörténeteinek légkörét árasztó söröző amolyan információs cserebörzeként funkcionál, ahol „adják-veszik” az Észak-Koreáról szóló híreket. A sztálinista diktátor Kim Dzsongun önkéntes száműzetésbe vonult féltestvérének, Kim Dzsongnamnak is ez a „műintézet” volt a törzsbázisa. Az észak-koreai államot megalapító Kim Ir Szen legidősebb unokája kitüntetett figyelmet kapott a sörözőben, annak ellenére, hogy valójában csak igen ritkán kritizálta féltestvérét. „Soha nem találkoztunk egymással, nem tudom, milyen ember” – indokolta visszafogottságát ivócimborái előtt.

A mindent tudó törzsvendégek szerint Kim Dzsongunt nagyon zavarta, hogy Kína amolyan trónkövetelőként tartja számon közös apjuktól, a 2010-ben elhunyt Kim Dzsongiltől származó bátyját. Peking személyi testőröket rendelt Dzsongnam mellé, vigyázott, hogy a legidősebb Kim „gyereknek” a haja szála se görbüljön. A kínai vezetés arra számított, hogy ha a most a harmincas éveinek elején járó Dzsongunt a hadsereg megbuktatja, esetleg gazdaságilag összeomlik a rendszer, jó, ha van a talonban egy „trónkövetelő”. Olyasvalaki, aki az eddigi észak-koreai vezetésnél mérsékeltebb nézeteket vall, és együttműködőbb Pekinggel.

A makaói pletykáknak hitelt ad, hogy szakértők is ugyanerre a következtetésre jutottak. Mengqi Sun, a marylandi egyetem koreai származású professzora szerint még többről van szó. Dzsongnam megölése előtt néhány nappal Phenjan ismét ballisztikus rakétakísérletet hajtott végre a Japán-tenger felett. Kim Dzsongun a tűzzel játszott, nem azért, mert amerikai ellencsapástól kellett tartania, hanem mert a sorozatos rakétatesztelés sértette Kína érdekeit. Pekingben betelt a pohár, döntés született: nem várják meg a diktátor belső megdöntését, hanem tesznek róla, hogy az elszabadult hajóágyúként viselkedő „ifjú titán” kikerüljön az apjától örökölt székéből – vélekedik Mengqi Sun.

Az Egyesült Államok ugyanis már megkezdte Dél-Korea védelmében a legkorszerűbb légvédelmi rakétarendszer telepítését Szöul környékére. Ez viszont azt is jelenti, hogy az ultramodern fegyverzet csak néhány száz kilométerre lesz a kínai határtól, és alkalmasint a távol-keleti birodalom ellen is bevethető. Ugyanez a helyzet állt elő korábban a hivatalosan Észak-Korea ellen telepített lehallgatórendszerek esetében is. Az érzékeny műszerek nemcsak a Phenjanban történteket regisztrálják, hanem a pekingi eseményeket is. Dél-Korea védelme jó ürügyként szolgál Washingtonnak, hogy katonai erejét még közelebb tolja az ázsiai nagyhatalom területéhez – a Koreai-félszigeten már most is 44 ezer amerikai katona állomásozik.

Elküldték a selyemzsinórt?

Kína és Oroszország már januárban megegyezett, hogy további – eddig nem részletezett – ellenintézkedéseket tesznek, válaszul az amerikai mozgatható hadszíntéri rakétavédelmi rendszer Dél-Koreába telepítésére. „Ezek a bizonyos ellenintézkedések a két ország érdekvédelmére, valamint a térség stratégiai egyensúlyának megőrzésére fognak irányulni. Aggasztó, hogy a rendszer nagy teljesítményű radarja veszélyezteti majd a biztonságunkat” – mondta egy magas rangú pekingi pártfunkcionárius.

Kína és Észak-Korea kapcsolata mára már végzetesen megromlott. Peking az ENSZ-ben megszavazta szövetségese ellen az atom- és rakétakísérletek miatti gazdasági szankciókat. Az észak-koreai pártsajtó pedig a minap azzal vádolta Kínát, hogy Amerikával összejátszva a kommunista ország társadalmának lerombolására törekszik. Válaszul Kína beszüntette az észak-koreai szénimportot. A szén kivitelének 40 százaléka eddig az ázsiai nagyhatalom piacára került.

Dzsongunnak tehát gyorsan lépnie kellett, hogy „kiiktassa” féltestvérét, Pekinget megfossza az ellene felhasználható „adu ásztól”. Sebtében elrendelt gyilkosságra utal, hogy az akciót meglehetősen slendrián módon hajtották végre, ráadásul Phenjan tudatosan feláldozta két, nem koreai ügynökét, miközben az otthonról küldött titkosszolgálati embereket igyekezett kimenteni.

Titokzatos zsebkendő

Február közepén a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren egy vietnami és egy indonéz nő VX idegméreggel átitatott zsebkendőt nyomott a kalandos életű, 46 éves férfi arcába. Kim Dzsongnam azonnal rosszul lett, még elment a biztonsági emberekig, akik az orvosi rendelőbe kísérték, mentőautót hívtak hozzá, de kórházba szállítás közben életét vesztette. A letartóztatott és gyilkossággal gyanúsított nők azzal védekeztek, hogy ők úgy tudták: egy kandi kamerás játékban vettek részt. Az volt a feladatuk, hogy pénzért cserébe férfiak arcába, szájába vizes zsebkendőt - újabb verzió szerint babaolajjal - nyomjanak. Több embert is „megvicceltek”, egyiknek sem lett semmi baja, Kim Dzsongnam volt az utolsó, akivel szemben a módszert alkalmazták. A maláj rendőrség főfelügyelője szerint a nők a gyilkosság után azonnal a legközelebbi mosdóba mentek és alaposan kezet mostak. Ez viszont azt feltételezi: igenis tudták, hogy mérgező anyaggal van dolguk. A titokzatos méregről csak annyi bizonyos, hogy a bőrön keresztül nagyon gyorsan felszívódik, utána az áldozat keringése percek alatt összeomlik, és gyors orvosi segítség ellenére is leáll a szívműködés.

A maláj rendőrség hat észak-koreai férfi – köztük a phenjani diplomáciai misszió másodtitkára és a kommunista állam légitársaságának egyik alkalmazottja – ellen adott ki elfogatóparancsot. Kiszivárgott dél-koreai és malajziai hírszerzési jelentések szerint a keresett személyek Észak-Korea titkosszolgálatának ügynökei. Egy hetedik személyt már letartóztattak, akiről kiderült: évekkel ezelőtt vállalkozóként telepedett a kommunista északról Malajziába. Üzletemberként legálisan tartózkodási engedélyhez jutott, de semmilyen gazdasági tevékenységet nem folytatott, azonosítatlan banki átutalásokból tartotta fenn magát és családját.

Ha az észak-koreai diktátor „gondolkodásmódjából” adódó cselekményeit követjük, arra a következtetésre juthatunk: kész csoda, hogy 2011-es hatalomra jutása után csak hat évvel került sor féltestvére megölésére. Minden olyan befolyásos személy, aki apjához, Kim Dzsongilhez volt köthető, vagy akire a gyanú árnyéka vetült, akasztófára vagy kivégzőosztag elé került. Így ölték meg a védelmi minisztert, a hadsereg és a légierő főparancsnokát, a vezérkari főnököt, a fegyveres erők miniszterét, a miniszterelnök-helyettest, a telekommunikációs minisztert, a Kubába akkreditált és hazarendelt észak-koreai nagykövetet. Sőt Kim Dzsongun az őt hatalomra segítő nagybátyját is kivégeztette.

A Scientific American tudományos folyóirat szerint a kommunista diktátor viselkedése egyértelműen a skizofrénia jeleit mutatja. Jellemzően súlyos érzelmi, gondolkodási és viselkedészavarok, valamint téveszmék, a személyiség szétesése, bizarr magatartás állapíthatók meg nála. A Newsweek amerikai hetilap pedig úgy tudja: a vegetáriánus Kim Dzsongun gyakran felkeresi a phenjani 6.17 kódjellel ellátott melegházi telepet, ahonnan különböző tudatmódosító növények leveleit szerzi be. A diktátor ezenkívül a francia borok nagy kedvelője, saját bevallása szerint naponta több üveggel is elfogyaszt belőlük.

A most megölt Kim Dzsongnam élete kész kalandregény. Kim Dzsongil a több mint hatvan éve véget ért koreai háború során délről odavetődött kommunista család filmszínésznővé lett lányát, Szong Hjerimet vette feleségül titokban; e frigyből született a most meggyilkolt Kim Dzsongnam. Kim Ir Szen azonban állítólag nem járult hozzá az esküvőhöz, mert Szong Hjerimnek már volt egy lánya első férjétől, akitől időközben elvált. Az ortodox kommunista erkölcsökbe az ilyesmi nem fért bele; éppen ezért az államalapító elől még Kim Dzsongnam 1971-es születését is eltitkolták. Nem járhatott Phenjanban iskolába, tanulmányait 1982-ben Moszkvában, a francia iskolában kezdte meg, ahová nagynénje vitte. (Az asszony hivatalos kiküldetésen volt, unokaöccsének hamis papírokat szerzett, azt a látszatot keltve, hogy az ő gyereke.) Moszkvából az út Bernbe vezetett, ahol angol nyelvű informatikai képzésen vett részt, és csak 1994-ben, nagyapja halála után tért vissza szülőföldjére. Nem kellett tovább titkolózni, apja közben többször is elvált és ismét megnősült – harmadik feleségétől született Kim Dzsongun.

Jöhet a büntetőtábor

Úgy tűnt, hogy Kim Dzsongnam végre a dinasztia teljes jogú tagja lesz, hisz közbiztonsági miniszternek nevezték ki. Az ő feladata volt többek között, hogy az akkoriban több tízezer áldozatot követelő éhínségről összegzést készítsen a pártvezetésnek. A jelentés azonban kiverte a biztosítékot Kim Dzsongilnél, miután a fiú azt tanácsolta apjának, hogy a nagyratörő hatalmi tervek helyett az ország inkább nyisson a külvilág felé, s ebbe a Nyugatot is beleértette. Az eretnek gondolatokra válaszul apja megfenyegette, hogy egy pár cipőben és egy szál ruhában kirakja az elnöki rezidenciából és büntetőtáborba küldi, egyenesen egy szénbányába. A politikai vita közben Kim Dzsongnam 2001-ben dominikai útlevéllel akart Japánba utazni, hogy felkeresse az ottani Disneylandet. A repülőtéren azonban lebukott. Az incidens után döntött úgy Kim Dzsongil, hogy legidősebb fia alkalmatlan a „trón” öröklésére, és helyette a hatalmat legkisebb fiára hagyta.

Dzsongnam Makaóba költözött, és csak apja halálakor tett rövid látogatást Phenjanban. Akkor féltestvérének még nem volt elég befolyása, hogy bátyját eltegye láb alól. Most megtette, de lehet, hogy már későn, hiszen két legfontosabb szövetségese – Kína és Oroszország – nagyon megorrolt rá.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.