Trump adventi üzenete: keresztény hitvallás vagy az ideológiai háború új fejezete?

/ 2017.12.04., hétfő 08:39 /
Trump adventi üzenete: keresztény hitvallás vagy az ideológiai háború új fejezete?

Happy Holidays vagy Merry Christmas? E két jókívánság mögé sorakozik fel Amerika, és vívja a maga ideológiai harcát.

Vasárnap elkezdődött az advent, a keresztény hit szerint a várakozás, a készülődés időszaka Krisztus születésére. Ahogy már megszokhattuk, ilyenkor megindul vagy felerősödik az ideológiai háború a karácsony lényegéről. Szekuláris ünnep, aminek már semmi köze a bibliai történethez? A családokat és a batárokat közelebb hozó, jótékonyságra serkentő hónap? Vagy már nem szól semmi másról, mint a munkahelyi partikról, vásárlásról és túlköltekezésről? A lényegről, a Megváltó születéséről pedig teljesen megfeledkezett a világ?

Happy Holidays vagy Merry Christmas? E két jókívánság mögé sorakozik fel Amerika, és vívja a maga ideológiai harcát. Aki az ateistáknak akar gesztust tenni, az a politikailag korrekt Happy Holidays!-szel (Boldog Ünnepeket!) köszön. Akinek a karácsony még mindig vallásos és hagyománytisztelő ünnep, az Merry Christmas!-t (Boldog Karácsonyt!) kíván.

Az ideológiai háborúk mestere, Donald Trump elnök ebbe a harcba is beszállt. Már a kampányban is azt ígérte, hogy ha ő lesz az elnök, akkor visszatér a karácsony a Fehér Házba. Persze, mint a legtöbb Trump-megjegyzésben, ebben is van túlzás. Merthogy nem volt teljesen száműzve a karácsony: Barack Obamát ugyan lehet azzal vádolni, hogy hanyagolta a vallási tartalmat, sőt egyházellenes rendeleteket is hozott, de Ronald Reagan és a két Bush elnök hívő keresztények voltak, akik megadták a karácsony rangját.

Donald Trump soha sem volt híres vallásosságáról, templomot ritkán látott, életét nem a kereszténység szelleme irányította. De ez mellékes szempont azoknak a hívő embereknek, akiket korábban a liberálisok kigúnyoltak, lenéztek, maradinak neveztek. Számukra Trump a hit védelmezője, aki nem fél attól, hogy szembeszálljon a szekulárisokkal, a liberális megmondóemberekkel. Trump tábora az új korszak minden jelének örül. Amikor a Fehér Ház karácsonyi dekorációjában megjelent a betlehemi jászol, egekig magasztalták a szervezőt, a First Lady-t, Melania Trumpot.

A nemzet karácsonyfájának meggyújtásakor pedig az elnök mondott szépen megírt beszédet. Emlékeztette a megjelenteket arra, hogy 1870-ben Ulysses S. Grant elnök nyilvánította nemzeti ünneppé a karácsonyt. Úgy érzi, hogy most neki kell ezt a történelmi tettet megerősíteni.

„Az amerikaiaknak a karácsony mindig is az imádkozást, az Isten imádását, a hálát, a békevágyat, a megújulás iránti jóakaratot jelentette… Akármi is a hitünk, tudjuk, hogy Jézus Krisztus születése és nagyszerű életének története megváltoztatta az emberiség történelmét. Alig akad életünknek olyan része, amire Krisztus élete ne lett volna hatással, legyen az a zene, képzőművészet, kultúra, jog, az emberi méltóság tisztelete szerte a világon. Minden évben karácsony táján felfedezzük, hogy az igazi karácsonyi szellem nem azt jelenti, hogy mink van, hanem azt, hogy kik vagyunk. Mindnyájan Isten gyermekei vagyunk. Ez az igazi öröm forrása ebben az időszakban. Ez teszi boldoggá a karácsonyt” – mondta Donald Trump elnök.

A beszédnek nagy sikere volt a jobboldaliak körében. A liberálisok a képmutatásokra hívták fel a figyelmet, majd megjegyezték, hogy feltűnően kevesen vettek részt az ünnepségen. Így kezdődik advent „csendes várakozása” az Egyesült Államokban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.