valasz.hu/vilag/meghokkento-velemeny-az-ukran-valsagot-a-nyugat-robbantotta-ki-76466

http://valasz.hu/vilag/meghokkento-velemeny-az-ukran-valsagot-a-nyugat-robbantotta-ki-76466

További rejtélyek a líbiai merénylet körül

/ 2012.09.13., csütörtök 15:30 /
További rejtélyek a líbiai merénylet körül

A Fehér Ház félárbócra eresztette a nemzeti lobogót. Amerika meggyilkolt diplomatáit, köztük az 52 éves Christopher Stevens líbiai nagykövetet gyászolja. Stevens a hetedik amerikai nagykövet, aki küldetése idején veszítette életét. Utoljára 1988-ban a pakisztáni amerikai nagykövetet érte halálos repülőgép szerencsétlenség.

Az okokat kutatva egyelőre csak találgatják, hogy előre tervezett merényletről van szó, vagy a Mohamed prófétát gúnyoló amerikai film váltott ki felháborodást Kairótól Kabulig, Tunisztól Rijádig.  

Mint ismeretes, szeptember 11-én a líbiai Bengázban kézigránátokkal, robbanószerekkel, rakétákkal felszerelkezett 30-40 főből álló csapat támadta meg az amerikai konzulátust.  A konzulátus épületében tartózkodó tripoli amerikai nagykövet - aki véletlenül tartózkodott ott, amikor egy kulturális központot nyitott meg a városban - három más követségi alkalmazottal együtt a robbanások áldozata lett. A tragédia annak a diplomatának követelte életét, aki a Kadhafi- ellenes líbiai felkelők amerikai képviselője volt, aki szorgalmazta a NATO-beavatkozást, s hitt Líbia demokratikus átalakulásában.   

Bár az amerikaiak nem zárják ki a Kadhafihoz még hű erők közreműködését, sokkal inkább arra gyanakodnak, hogy az al-Kaidához közeli szervezet, az Anszar al-Saria Brigád bosszúként követte el a merényletet éppen szeptember 11-én. Egy amerikai robotrepülő júniusban ölte meg az al-Kaida egyik irányítóját, a líbiai al-Libit, mire a terrorista szervezet jelenlegi vezetője, az egyiptomi al-Zawahiri bosszút esküdött.

A merénylet óta megerősítették a közel-keleti amerikai nagykövetségek védelmét. Líbiában a helyi hatóságokkal együttműködve amerikai robotrepülők is keresik az elkövetőket, a partokhoz pedig amerikai repülőgép-anyahajókat vezényeltek.

Fotó: MTI / AP
Az arab utca jelenlegi haragját, Amerika-ellenes érzését egy Mohamed prófétáról szóló amerikai film váltotta ki, aminek alkotóit, készítésének körülményeit  a mai napig rejtély fedi. Az Innocence of Muslims (A muszlimok ártatlansága) című film szándékosan provokálta az arabokat, amikor az iszlám vallás prófétáját homoszexuálisnak, és mellesleg nőcsábásznak, pedofilnak, bünözőnek ábrázolta. Egy ideig úgy tudták, hogy egy Kaliforniában élő amerikai-izraeli ingatlanügynök volt a film producere, aki Sam Basile néven mutatkozott. Sam Basile a Wall Street Journalnak korábban nyilatkozva az iszlámot a világ „rákfenéjének" nevezte. Ma már nem tudni, kit is takar a Sam Basile név. Az izraeliek nem ismerik, Kaliforniában nem jegyeznek ilyen nevű ingatlanügynököt. Egyesek egyiptomi származású szélsőséges kereszténynek vélik a film alkotóját. 

A hollywoodi filmipar sem tudott a forgatásról. A film stábja tiltakozik, úgy érzik, becsapták őket. Állítólag  történelmi filmre kérték fel a színészeket - legtöbbjük amatőr vagy alig ismert alkotó -, és utólag vették fel a Mohamed-ellenes hanganyagot.

A film addig nem is keltett feltűnést, ameddig arab nyelvre nem szinkronizálták, és a You Tube-ra  nem tették fel az előzetest. Az arabok hergelésében segített, hogy a hírhedt floridai tiszteletes, Terry Jones, aki minden év szeptember 11-ét a Korán-égetés napjának tekinti, felkarolta a filmet. A kairói amerikai nagykövetség  a felbőszült egyiptomi tömeg láttán közleményében leszögezte, hogy „az Egyesült Államok kairói nagykövetsége elítéli azokat az erőfeszítéseket, amelyeket félrevezetett egyének tesznek azért, hogy sértsék a muszlimok vallási érzékenységét - mint ahogy elítélnek mindenkit, aki sérti a vallásos emberek hitét". Hillary Clinton külügyminiszter keményebben fogalmazott: „Néhányan azt gondolják, hogy az internetre feltett uszító anyag igazolja a kegyetlen tettet. Az Egyesült Államok helytelenít  minden olyan erőfeszítést, ami mások vallását kívánja befeketíteni. A vallási tolerancia nemzetünk alapításáig  nyúlik vissza. De hadd szögezzem le,  semmi sem lehet indok egy ilyen fajta erőszakos tettre".

A líbiai, kairói események amerikai belpolitikai összecsapáshoz is vezettek az elnökválasztás  előtt. A republikánus kihívó, Mitt Romney az amerikai értékek - szólásszabadság -  feladását nehezményezte a kairói közleményben, és az elnök közel-keleti politikáját bírálta. A tragédia árnyékában tett kijelentését az amerikai sajtó hevesen támadja. Barack Obama egyelőre a gyilkosokat kívánja megbüntetni, de nem szándékozik közel-keleti politikáján változtatni. Persze ha az arab utca haragja további destabilizációhoz vezet, az kihat a novemberi amerikai választásokra is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.