Vizsgálatot indítanak Amerikában Károlyi Béláék ellen

/ 2018.02.05., hétfő 14:00 /
Vizsgálatot indítanak Amerikában Károlyi Béláék ellen

Vajon a legendás tornászedző házaspár, az erdélyi származású Károlyi Béla és Márta tudtával bántalmazta a növendékeket Larry Nassar főorvos? A botrány túlmutat önmagán.

Vajon a legendás tornászedző házaspár, az erdélyi származású Károlyi Béla és Márta tudtával bántalmazta a növendékeket Larry Nassar főorvos? A botrány túlmutat önmagán.

Múlt héten molesztálás miatt elítélték Larry Nassart, az amerikai női tornászválogatott orvosát. A 175 évi börtönbüntetéssel azt akarják elérni, hogy enyhítés esetén se kerülhessen szabadlábra az 54 éves orvos, haljon meg a börtönben. Jogosan vetődik fel a kérdés: hogyan folytathatta a több évtizedes visszaélést, ki tudott róla, ki próbálta eltussolni?

Elbocsátották annak a michigani egyetemnek a rektorát, ahol Nassar korábban dolgozott, leváltották az amerikai női tornász szövetség vezetőségét. Lezárták a legendás erdélyi edzőpárnak, az amerikai torna egykori szövetségi kapitányának, Károlyi Bélának és Mártának (nyitóképünkön) Houston melletti tornacentrumát. A texasi kormányzó vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, mi történt a színfalak mögött, mennyire felelős mindezért a Károlyi házaspár.

Az orvos tárgyalásán több mint száz tornásznő, köztük olimpiai bajnokok is tanúskodtak. Azt vallották, hogy Larry Nassar orvosi vizsgálatra hivatkozva szexuálisan molesztálta őket. Derék- és csípőfájdalmakra a leghatékonyabb gyógymód az volt, hogy ujjaival „hüvelyen belüli igazítást” hajtott végre. Az eljárást videófelvételen is bemutatta. A manipulatív orvos a lányok bizalmába férkőzött, leginkább azzal, hogy megvédi őket a szigorú edzőktől. Hosszú évtizedekig így működött, nem panaszkodtak rá sem a lányok, sem a szüleik. Kyle Stephens 12 éves kislány egyszer ugyan említette szüleinek a doktor sajátos módszerét, de Nassar meggyőzte a szülőket, a kislánynak bocsánatot kellett kérnie tőle.

Feljelentés alapján végül az FBI 2015-ben kezdte vizsgálni a doktor ügyeit, 2016-ban az Indianapolis Star újság közölt leleplező anyagot róla.     

2016 végén Nassar doktort letartóztatták, 2017 végén elítélték.  

A Larry Nassar-ügy túlmutat önmagán, mert több mint egy perverz férfi bűncselekmény-sorozata. Felveti a kérdést, hogy biztonságban vannak-e a gyerekek, mennyit kell elviselniük a sikerért, mennyire hajtják őket edzőik, szüleik.

Különösen jogos lenne mindezt megvizsgálni a női tornában, ahol már szinte óvodás korban hatalmas fizikai és lelki megterhelésnek vannak kitéve. A higgadt párbeszéd helyett azonban a szokásos hisztérikus bűnbakkeresés indult meg. Akiket eddig magasztaltak, azokat most elítélik. Közéjük tartozik Károlyi Béla és Márta. Az amerikai női torna felvirágoztatóiról eddig dicshimnuszokat zengtek. Nem véletlen, hiszen a közel három évtizedes Károlyi-éra idején az amerikaiak 28 olimpiai és világbajnoki érmet szereztek. Az erdélyi magyar edzőházaspár 1981-ben disszidált az Egyesült Államokba. A román tornászcsoda, Nadia Comaneci edzői abban az időben érkeztek, amikor a szovjetek, románok taroltak, az amerikai torna pedig sehol sem volt.

Larry Nassar

Larry Nassar

Károlyi Béla és Márta hamarosan népszerű tornaiskolát nyitott Texasban. A szigorúságáról és eredményességről híres edzőpáros rövidesen átvette a hatalmat az amerikai női tornában. Először Béla volt a vezetőedző. Már az 1984-es olimpián az ő tanítványa, Mary Lou Retton lett az összetett bajnok.  2000-től felesége vette át a vezetést, de a Károlyi-doktrína továbbra is a kelet-európai mintán alapuló centralizált csapatépítés jegyében működött.

Minden hónapban egyszer a Houston közeli Károlyi-ranchen épült tornacentrumban összejöttek a legígéretesebb tehetségek, bemutatták gyakorlataikat, az edzők tapasztalatokat cseréltek. Károlyi Márta pedig éles szemmel figyelt mindenre. „A találkozók nélkül nem értünk volna el ilyen eredményeket” – mondta Aly Raisman háromszoros olimpiai bajnok, aki a riói győzelem után a „torna istennőjének” nevezte Károlyi Mártát. A csapat pedig zokogva borult vezetőedzőjének nyakába.

Ez 2016-ban volt. Ma Raisman elsők között követelte, hogy zárjak le a megfélemlítésre alapozott Károlyi-ranchet, ahol állítása szerint az edzőpár verbálisan bántalmazta a lányokat.

Károlyi Béla és Márta nem nyilatkozik.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.